top of page
Search
  • Writer's pictureCorina Stefan -astrologer

Luna Noua in Berbec- 24 martie 2020. Taramul fantomelor flamande.

Luna Noua la 4 grade Berbec de pe 24 martie are o insemnatate aparte in contextul panicii de proportii si colapsului economic declansate de coronavirus. Noul ciclu lunar (urmatoarele 28 de zile) aduce in prim plan o energie urata si descurajanta la prima vedere. Nu sunt aspecte majore in aceasta harta cu exceptia unui sextil (unghi de 60 de grade) cu Saturn si conjunctia cu asteroidul Chiron. Orice Luna Noua reprezinta o invitatie la introspectie, fiind un moment cosmic extrem de introvertit si creativ (prin fuziunea dintre Soare si Luna). Am putea spune ca e ca un moment de reset in care avem sansa de a apasa un buton care deschide in cartea vietii noastre o pagina noua, imaculata. Putem face de la capat ceva ce s-a dovedit gresit, stramb. Putem planta alte seminte in speranta unei recolte diferite. Suntem in punctul zero.


Fiind o Luna Noua in Berbec (primul semn din zodiac) avem o dubla tema de noi inceputuri, impulsive, tensionate, agresive, nascute dintr-o reactie de tip “lupta sau fugi”. Stresul generat de pericolele pe care le percepem in jur este imens si ne strapunge inimile anxioase cu precizia glontului unui lunetist. Suntem intr-o perioada in care ne constientizam clar ca lumina zilei vulnerabilitatea fizica intrucat Berbecul e legat de corp, forta musculara, sistem imun, rezistenta si performanta sportiva. E semnul campionilor si al eroilor, al militarilor, pompierilor si medicinei de urgenta.


Conjunctia dintre Soare, Luna si Chiron este una extrem de dificila sub aspectul starilor emotionale simbolizate. Chiron reprezinta cea mai adanca rana a unui individ, dar si promisiunea de a vindeca o bucatica din sufletul colectiv daca reusim sa ne vindecam pe noi insine. De aceea ne putem simti in aceasta perioada lipsiti de putere, coplesiti, paralizati de frica si incertitudine. Toate punctele noastre slabe sunt expuse in bataia sagetii care tinteste acest calcai al lui Ahile. E atata vulnerabilitate pe metru patrat incat ratiunea clacheaza incercand sa rezolve ecuatia. Emotiile tind sa ne invadeze si sa ne subjuge. Totusi sextilul cu Saturn e un aspect pozitiv, ce indica posibilitatea de a iesi din impas prin actiuni practice focusate, disciplinate si perseverente. Saturn ne cere sa ne asumam responsabilitatea pentru aceasta fragilitate fizica si sa facem ceea ce trebuie. Ne impune limitari drastice si sanctiuni, intarzieri, lentoare, o incetinire a timpului pana la senzatia ca sta in loc, dar in actiunea sa de obstructionare e asemeni unui parinte protector ce nu lasa copilul sa traverseze strada atunci cand e plin de masini. Asadar in urmatoarele 28 de zile e bine sa reactionam cu intelepciune si precautie, punand raul inaintea binelui (in binecunoscutul stil pesimist al lui Saturn). Arhetipul saturnian detesta la maxim riscurile si va face orice pentru a putea planifica minutios o viziune pe termen lung. Prin urmare, nu e intelept sa ne fortam norocul in perioada urmatoare, mai bine ne conservam fortele si rezervele acasa, acolo unde nu riscam o intalnire fata in fata cu destinul.


Aceasta Luna Noua in Berbec e in aspect de cuadratura (90 de grade) cu axa nodurilor lunare, ceea ce sugereaza un blocaj al nostru intre trecut si viitor. Trecutul nu si-a dat inca ultima suflare, iar viitorul nu se intrezareste. Oscilam intre obiceiurile automate simbolizate de Luna (reactiile instinctive) si necesitatea de a ne desprinde de ceea ce ne e familiar si a ne forta sa functionam cu alti parametri si alt tip de carburant. Suntem asemeni unui tren deraiat de pe sine ce invata sa decoleze si sa zboare. Fabricam ventilatoare in foste fabrici de automobile. Expresia “reinventeaza-te sau mori” a dobandit un sens propriu in perioada aceasta.


Aspectele violente Saturn-Pluton (pe 12 ianuarie 2020 s-a perfectat conjunctia) reprezinta una din semnaturile astrologice de baza prezente in pandemii, crize economice si cele doua razboaie mondiale. Saturn reprezinta o miscare de contractie inspre mai putin, inspre ceea ce e esential, pretios, integru si incoruptibil. E o simplificare brutala a jocului. E un sah mat cu foarte putine piese pe tabla! Saturn e maestrul limitarilor, dificultatilor si granitelor (e si singura planeta cu inele). E de asteptat ca pe parcursul acestui an sa vedem o intarire nemaivazuta a granitelor nationale, o sigilare si conservare a resurselor fiecarei tari in spatiul propriu. Conjunctia cu Pluton adauga un efect obsesiv extrem la aceasta miscare de contractie si ingradire tipica lui Saturn, Pluton simbolizand mai presus de orice frica de anihilare. Cele mai cumplite frici, scenarii si obsesii se dezlantuie acum din Umbra colectiva si incep sa circule libere pe strada. Oamenii se simt in pericol si reactioneaza in fel si chip pentru a se pune la adapost de aceste proiectii infernale. In SUA vanzarile de arme si munitie au ajuns la cifre inimaginabile. Pe de alta parte, Pluton e un simbol al transformarii, regenerarii si invierii, iar contactul cu Saturn simbolizeaza o moarte clara, fizica si simbolica, a tot ceea ce este invechit, putred de corupt, nefolositor si ineficient. Cum conjunctia implica semnul Capricornului, economia, sistemul bancar, autoritati si guverne, ierarhii de putere ce abuzeaza de indivizi slabi (ganditi-va la pornografia infantila!) toate, absolut toate sunt trecute pe lista neagra a lui Pluton cu sisteme de distrus si daramat pentru a putea fi reconstruite din temelie. Jupiter e la o distanta de doar un grad fata de Pluton, ceea ce nu face decat sa toarne gaz pe foc, amplificand inmiit frica si distrugerea. Marte e pozitionat intre Saturn si Pluton, agitand acest amestec otravit si mai mult cu energia sa turbulenta si pusa pe harta si conflict.


Traim vremuri foarte dificile, dar toata aceasta conjunctura astrologica intunecata vine si cu promisiunea de a o lua de la capat, pe curat. Atunci cand structurile exterioare se prabusesc in jurul nostru, fiind depasite si complet ineficiente, poate e cazul sa realizam ca noi suntem aceia care trebuie sa ne asumam responsabilitatea deciziilor legate de viitor si sa indreptam raul din temelie. Enorm de multi oameni au fost prinsi intr-un soi de cursa a sobolanului, urmarind zi de zi aceleasi valori si recompense insuficiente, egoiste si limitate. Aceasta configuratie planetara unica descrie un moment incredibil, dincolo de pierderile imense de vieti omenesti. Intreg universul s-a oprit in loc pentru a ne forta sa ne deconectam de la aceasta cursa, iesind din cusca. Efectiv cineva ne-a scos din priza, ne-a decuplat de la toxicitate. E ca si cand ni se refuza urmatoarea doza de cocaina si suntem scuturati zdravan ca sa ne trezim dintr-o adictie grava de putere, consum aberant si orori bine mascate. E poate mustrarea incruntata a unui parinte iubitor (Tata Ceresc) care-si vede creatia intr-un stadiu deplorabil. Singura analogie care imi vine in minte este Taramul Fantomelor Flamande din budism, care e taramul adictiei. Aici, ca sa-l citez pe dr. Gabor Mate, “cautam in permanenta ceva in exteriorul nostru prin care sa ne satisfacem dorinta insatiabila de implinire si alinare. Dar golul dureros cauzat de aceasta situatie ne insoteste vesnic...” Asadar, aceasta Luna Noua ce poarta sigiliul lui Chiron in frunte ar trebui sa ne dea enorm de gandit pentru urmatoarea perioada pentru ca pune intrebarea cheie: “Unde, cand, cum si de ce am fost raniti? Ce rana atat de ingrozitoare poarta omenirea in sufletul colectiv de am ajuns sa ne cream o realitate atat de diforma? Ce poate schimba fiecare dintre noi pentru a vindeca o bucatica din aceasta rana imensa? Suntem dispusi sa ne asumam responsabilitatea pentru acest cosmar colectiv sau vom continua sa participam tacit la un sistem construit pe forme de sclavie moderna?” Singura aliniere cunoscuta a lui Saturn si Pluton exact in semnul Capricornului a fost in 1518, an in care a debutat comertul cu sclavi din Africa. Dupa 502 ani s-ar parea ca tema aceasta e inca activa, chiar daca formele au devenit din ce in ce mai subtile.




101 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page